сряда, 23 юли 2014 г.

Октопод...на скара...

 
Тук ще ви представя моя метод на обработка и приготвяне на суров октопод до готовност за консумация..в случая на скара.
Обикновено у нас октоподите се продават почистени/от мастилената торбичка,вътрешностите и очите/,но в основата на пипалата стои човката,която е,като черупка на мида и трябва да се отстрани.
Тук съм показала поетапно.

 
Почистения и измит октопод е готов за варене.
Първо се потапя откъм пипалата във вряща вода за две минути,после в ледена вода,за да се навият равномерно пипалата и така три пъти.
Изглежда така.

 
После се вари в марината за около 40-50 мин./около час/зависи от големината на октопода.
Марината:
вода,да се покрие октопода
1 глава лук
1 морков
черен пипер на зърна
1-2 дафинови листа
1 глава чесън
1 кафена чашка винен оцет
1 кафена чашка червено вино
1 кафена чаша зехтин
1 лимон,разрязан на 1/2
2 коркови тапи/колкото и да е странно/
Корковите тапи се използват при приготовлението на октоподи от векове, тъй като в корка има ензим, който прави месото им по-крехко.
 
Сварения и охладен октопод се нарязва/режат се пипалата,а шапката се нарязва,като калмари/
Нарязания октопод се залива с дресинг от лимон,сол и зехтин,престоява малко и се пече за кратко на скара,като се полива с дресинга и при печенето.
При сервиране се поднася дресинг от лимон,зехтин,сол и риган/девесил/
 

 
Така приготвен октопода може да се сервира като предястие,салата,основно ястие или към плато с морски дарове.


 
Да ви е вкусно!
 

1 коментар:

  1. Ех, как си мечтая за едно такова плато, обожавам морски дарове! Много полезна и вкусна статия, Ели, и добре дошла отново!
    Хубав ден ти желая!

    ОтговорИзтриване